Skip to main content

My IKEA Kitchen II - Part 1 - DREAMING

Hi,...lots of people read my post bout building up your own IKEA kitchen....
Is it worth it? Yes..it does always the way u like it...last time i wrote in English or Bahasa?. Later i will re read my own entry....

Now after several years, we decided to move from that small town Kulim....to begin a new life + headache....hahaha.

Now, IKEA Cheras is OPENED!!!

Since we live in Seri Kembangan now so it is much faster to go to Cheras compared to Damansara...I love the old one though..

So, now they call it the METOD kitchen...not Factum.
First, study what kind of small kitchen u want....
Get the idea first....
Then budget....
So, I have no budget but the less expensive the better. This is our RENTED house only. We gonna bring the kitchen when we move out later. But I bet the owner would want it....we can sell it to him...if not, bring it with us no big deal.
This is what i love about this kitchen. No commitment to the wall :)
They called it modular kitchen. No fixing to the wall. You can fixed it if you want...or not. Up to u.

Now you can download lots of kitchen app to your smart phone....study what type you want...color scheme, theme...type of handle, pening nak fikir semua ni. Overloaded beb! Ahkirnya banyak tido dari fikir.

After u finished study, go to IKEA website download the program....Go measure your kitchen area PRECISELY!...jangan agak2 ya. Betul2 ukurannya.
Then just enter the info in your virtual ikea kitchen design...
CAUTION: This process is a tiring process. Thats why it is very expensive to hire a designer. You will want to make lots of changes....again and again and again....sigh - TBC (bersambung)

This is the area....big house but small kitchen space with that stupid sink...




Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.