Tuesday, February 16, 2016

My IKEA Kitchen II - Part 2 R&D, Design

Sebelum memulakan design anda, ukurlah betul dengan tepatnya dalam mm....ukuran ruang dapur.
Ikea dah banyak update design dapuq depa, so, memang kena selak dan selak dan selak katalog tu dan fikir bebetul apa yg anda mahu.
Lagi 1, jangan sebab orang lain ada kita pun nak mesti ada...takde pun buleh masak. Contohnya oven gedabak dan hood. Tak mati kalau takde. Ada pon tak guna pon. Hiasan? No way.
Fikir luar kotak sikit...
Yang penting murah...oh haritu kata takda bajet....eh manada, bajet mesti ada, i bukan mak datin....
Kriteria dapur akak:
1. Bajet kurang dari 4K.
2. Portable/Modular kitchen - none fixed to the wall.
3. No wall cabinet.
4. Boleh cuci bawah kabinet  - mesti ada kaki takmau tudung/penutup kaki.
5. Putih putih putih.
6. Functional....bukan sekadar hiasan.

cukuplah tuh.

Then download the programme from their web. Senang....

Then pilih jenis ruang, masukkan di mana paip, plak ...(susah sikit nak masukkan plak/suis). Tandakan di mana soket, senang nak rancang di mana nak letak cabinet.

Then, pilih cabinet mana yang sesuai untuk ruang anda. Ada banyak pilihan....kena bersabar dengan karenah diri. Hihihi.

Ada banyak pilihan untuk jenis aksesori....bajet tinggi lagi best. Bajet rendah pilih shelves sajalah. Nanti ada duit, upgrade letak wire basket pulak....sekarang depa ada banyak design untuk drawer.
Ade jenis nampak 4 segi jer dari luar, tapi bila tarik, wah! ada 2 lagi drawer kat dalam....tampak sangat kemas. Harga....up sikit dapatlah. Heheh.

Apapun berbalik kepada bajetlah...jangan risau Ikea kan buleh upgrade2...iklan sungguh. Harap Ikea hire akak jadi designer....heheh. So, print semua, ingat password home planner tu, pergilah kami ke gedung Ikea...pergi jer ke zon dapur tu....cari rep sales/designer. Bagitau dia, i nak beli dapur...dan dia akan tolong check design anda, suggest tukar produk ke...buleh la tanya macam2 kat situ.

Dapur i, Sangat simple dan yang paling murah untuk ruang ni yang bersesuain dengan kehendak i dari segi aksesorinya...material dan counter top paling murah. Yg penting kaler PUTIH. Campur aksesori semua RM3208.50.
Mahal gak la....ingat boleh dapat RM1500....sebab takde pun wall kabinet. Dulu bolehlah...







Akak malas nak tulis apa jenis aksesori yang akak beli...kalau nak tau silalah komen. Nanti kak ada mood kak salin...
TBC.






No comments:

Post a Comment