Skip to main content

MY IKEA KITCHEN II - PART 3: SHOPPING

Part 3, no need for room prep. If u have stuff, you have to prep your room lah. Painting, tiling...etc.
Since our kitchen already prepped, we can just start shopping. Best kan?
Lawatan ke bahagian dapur memang syiok...!!! dan memeningkan kalau kita tak tau kita nak apa. Jangan terjah na...study dulu.


Maka, segerombolan lah kami pi beli dapuq...
Beli apa tue?...mai kita kasi detail sikit na...ingat, dapuq kami simple sangat. Takda high cabinet. Bentuk dapur pun susah bukan empat segi...yang penting senang nak angkut bila pindah keluar lagi 2 tahun.

.......

Dah lama stop blogging tetiba teringat tulis tak habis lagi pasal dapur ni...meh nak sambung. Kut2 la ada orang baca.
Dapur dah siap lama dah. Nak kata happy tak la sangat sebab simple tapi syukur sebab ada dapur Ikea....

Yang kami beli untuk bahagian 1: Bahagian sinki dan untuk buat kerja basah, prep masak.

Bahagian 1


Bahagian 1

Bahagian 1


Worktop
LILLTRÄSK white 2.8 cm

Frame
METOD white

Front
VEDDINGE

Handle
BLANKETT

Drawer
MAXIMERA

Shelf
UTRUSTA


Sink
BOHOLMEN

Legs / plinth
CAPITA




 Untuk Bahagian 2: Tempat masak air, letak microwave, brg kering.


Bahagian 2
Semua sama kecuali kaki:

Legs & Leg frame
LIMHAMN



Untuk list lengkap, sesiapa nak intai click sini. (tunggu dulu)

Lepas shopping dapur, kita minta depa hantar rumah. Kali ini rumah dekat so lori Rm80 saja. Orang Johor, Penang tunggu....nanti tak lama lagi buka kat tempat anda.

Barang...dah sampai kita simpan buat pekasam dulu.

Testing pasang....hubby keje...weeken jer free. Lambat la siap dapur.
Sambung lagi...

 Update 2017 July >>> Laaaa post ni dah ke laut...nanti akak sambung. Dapur dah siap lama cuma semak samun di kitchen sebab bawak balik stok kedai masuk rumah...huhuhu. Habis semak dapur aku.

Nanti kak update yea.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.