Skip to main content

Konsert Musik Adam & Adelina

Sesungguhnya pada hari itu mak stress dari pagi sampai malam. And the outcome tak seperti yang mak jangkakan...

26.11.2017
Semua kelas lain mak cancel hari ni. Nak tumpukan pada konsert saja. Dari awal pagi prep mental Adel ni. Huih....dia asyik bagi alasan tak mau pi tak mau pi...dah pandai praktis pun tak mau pi. Mak kata dah pandai rugi la tak pi...kita cuba teknik omputeh pulak. ikut perasaan anak (acknowledge your child's feeling). "Mama tau Adelina takut, mama lagi takut tau". Tak jalan jugakkkkkkk....hukhukhuk

Sampai jam pukui 3 nak gerak ke Gardens Mall tu.
Rupanya, apak dia duk pasang satu rak ikea niii, budak ni pegi main apa ntah terkena jari kot. LUKA!
You all tau dak budak sensitif ni akan OVERrreacted pada minor injuries? Aduih pening pening tau. Macam mana ni. jari luka terus dai kata tak boleh main dah....
"I don't think she can do this" - hatiku berdetik.

Panggil uber, dia takmau masuk uber. Apak hangkut masuk dalam. Apak pegi lambat coz konsert start pukui 7pm. Budak kena ada pukul 4pm. Pastu nangis la dalam uber. Bagilah main game tepon yang anti stress tu mak dah beli whole package...dah sampai nasib mau turun kalau tak pakcik uber bawak jalan...haha

Masuk kat back stage tu dah dia kelaku anxiety dia - tangan kat mulut dan tak respon bila kita tanya - mute. So eventho cikgu suh parent mai semula pukui 6.30, mak tak kira mak duk jugak situ...bagi main game. Sembang...bagitau mak lagi malu sebab mak saja orang tua kat situ. Lain semua budak...oklah dia senyum sikit. Then makanan sampai, so bagi makan dulu...mak je yang parent kat situ hahaha. Pelik je budak lain tengok.
Oh pasal jari luka, lupa pulak bawa plaster...duk kalut kalut tak bawa! Dah dia ngadu jari sakit tak leh main. Suruh tunggu situ mak pi turun bawah cari kedai plaster...

Dalam hati mak konfem dia ni tak keluar nanti atas pentas. Mak dah prepare untuk kemungkinan itu. Cikgu dia kata "I'll try my best mrs. (to bring her out)"

Takdak plaster. The gardens ni mall posh semua butik ye. Tak tau pula mid valley ada kat seberang jalan haha.

Jenuh jalan dah lah sakit lutut...Pastu call apak suh bawak plaster. Nasib baik dia bawak. Pastu masa nak pi letak plaster tu. tengok dia dah gelak2 main ngan abang. Maksudnya dia tak 'mute'/bisu macam awal2 tadi. Ahhh Lega laaa....(kat sekolah dia tak akan gelak keluar suara)
Then apak pun dah sampai ngan baby, mak pun pi kat depan la.

Alhamdulillah dia keluar main piano dan konsert percussion tu...walaupun jelas nampak dia tak selesa atas tu. Mak rasa seronok sangat. Lepas tu tanya dia seronok tak? Dia kata seronok...
Sebenarnya kalau dia tak boleh buat, dia akan rasa amat kecewa...so mak syukur sangat hari tu.

Ada la video mak dah upload utube but tak tau nak share ke tak...if you all nak tengok angkat tangan.

Forbidden for other use



Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.