Skip to main content

Aisha ku sayang ada scoliosis

Assalamualaikum kesayangan semua...
Seperti yang kawan2 semua maklum, anak akak yang bongsu si comel Aisha (sekarang 3 tahun) ada scoliosis yang terjadi di dalam kandungan (awal2 mengandung)....dipanggil congenital scoliosis....kami dapat kesan pada usia dia 4 bulan...time tu tahun 2015.
Nak tahu apa itu Congenital Scoliosis sila lah tanya encik Gugle...kira macam terpilih la sebab terjadi 1 dalam 10,000 kelahiran....ianya bukan keturunan hanya kebarangkalian.
Sedih tak? Sedih sangat...

Semasa agah-agah baby, husband akak terperasan ada benjolan pada pinggang. Terus dia bagitahu akak... Akak ingat biasa saja...tapi benjolan tu tak hilang hati mula tak keruan time tuu...tak boleh fikir benda lain. Takut ketumbuhan. Takutnya time tu. Takut sangat.

Lepas tu kami pi check kat private di Seberang Perai (time tu masih di kulim) dr suruh buat mri dan x-ray, (insuran cover time tu) seharian kami di hospital. Lepas dapat result tu, dr kata bukan kepakaran dia dan dia refer ke Hospital Pulau Pinang...al makanya bermula lah kisah follow up.
Di HBPP rupanya dr yang pakar tulang kanak2 tu jiran kami satu taman....huk huk...lawak pun ada time tu. Aisha masih baby memang tak banyak yang boleh buat, so depa suruh follow up jelah every 6 months.
Sempat follow up 2 kali, husband akak dapat job baru di KL, so kami minta refer ke KL...
Sampai sini lama juga baru nak ke hosp balik, dah due banyak bulan. Patut pegi bulan 6, akak pegi bulan 1 tahun baru 2016... tu pun tak pegi HKL, pegi putrajaya...dapatla follow up 2 kali juga lepas tu doc kata mereka lebih kepada scoliosis dewasa, di HKL ada specialist tulang scoliosis kanak2....Owh....kalau tahu awal2 dah pegi HKL tu...

HKL kan hospital terbaik Malaysia...(cewahh) esp kanak2.

So al-kisahnya lepas beberapa bulan (lama juga skip sampai rasa risau) pergilah ke HKL bahagian ortopedik berserta surat rujukan...(takde surat diaorang tak layan ye). Bukan boleh terus terjah ye.
So oleh sebab dah lama tak scan (xray) terus sister situ suruh x-ray. Selalunya kena tunggu arahan dr baru buat. Sister tu kata, x-ray dulu nanti dia bagi pada bos dia. Lepas tu dia akan call untuk appointment. Time tu bulan 7 patut pergi as soon as refered from Putrajaya. Dia tengok2 tarikh appointment semua penuh sampai bulan 12....haaaa. Dia kata takpe nanti i selit di mana2. Alhamdulillah syukur sangat jumpa sister baik. Ingat lagi nama dia....
Dah settle semua. Diaorang call appointment bulan 12 tahun 2016.

Masa appointment tu, dapat lihatlah pelbagai penyakit tulang yang dihidapi oleh anak2 lain. Yang mana scoliosis ada juga yang akak tegur dan buat kawan. Rasa insaf melihat keadaan budak2 lain...

...bersambung

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.