Friday, February 2, 2018

Aisha ku sayang ada scoliosis

Assalamualaikum kesayangan semua...
Seperti yang kawan2 semua maklum, anak akak yang bongsu si comel Aisha (sekarang 3 tahun) ada scoliosis yang terjadi di dalam kandungan (awal2 mengandung)....dipanggil congenital scoliosis....kami dapat kesan pada usia dia 4 bulan...time tu tahun 2015.
Nak tahu apa itu Congenital Scoliosis sila lah tanya encik Gugle...kira macam terpilih la sebab terjadi 1 dalam 10,000 kelahiran....ianya bukan keturunan hanya kebarangkalian.
Sedih tak? Sedih sangat...

Semasa agah-agah baby, husband akak terperasan ada benjolan pada pinggang. Terus dia bagitahu akak... Akak ingat biasa saja...tapi benjolan tu tak hilang hati mula tak keruan time tuu...tak boleh fikir benda lain. Takut ketumbuhan. Takutnya time tu. Takut sangat.

Lepas tu kami pi check kat private di Seberang Perai (time tu masih di kulim) dr suruh buat mri dan x-ray, (insuran cover time tu) seharian kami di hospital. Lepas dapat result tu, dr kata bukan kepakaran dia dan dia refer ke Hospital Pulau Pinang...al makanya bermula lah kisah follow up.
Di HBPP rupanya dr yang pakar tulang kanak2 tu jiran kami satu taman....huk huk...lawak pun ada time tu. Aisha masih baby memang tak banyak yang boleh buat, so depa suruh follow up jelah every 6 months.
Sempat follow up 2 kali, husband akak dapat job baru di KL, so kami minta refer ke KL...
Sampai sini lama juga baru nak ke hosp balik, dah due banyak bulan. Patut pegi bulan 6, akak pegi bulan 1 tahun baru 2016... tu pun tak pegi HKL, pegi putrajaya...dapatla follow up 2 kali juga lepas tu doc kata mereka lebih kepada scoliosis dewasa, di HKL ada specialist tulang scoliosis kanak2....Owh....kalau tahu awal2 dah pegi HKL tu...

HKL kan hospital terbaik Malaysia...(cewahh) esp kanak2.

So al-kisahnya lepas beberapa bulan (lama juga skip sampai rasa risau) pergilah ke HKL bahagian ortopedik berserta surat rujukan...(takde surat diaorang tak layan ye). Bukan boleh terus terjah ye.
So oleh sebab dah lama tak scan (xray) terus sister situ suruh x-ray. Selalunya kena tunggu arahan dr baru buat. Sister tu kata, x-ray dulu nanti dia bagi pada bos dia. Lepas tu dia akan call untuk appointment. Time tu bulan 7 patut pergi as soon as refered from Putrajaya. Dia tengok2 tarikh appointment semua penuh sampai bulan 12....haaaa. Dia kata takpe nanti i selit di mana2. Alhamdulillah syukur sangat jumpa sister baik. Ingat lagi nama dia....
Dah settle semua. Diaorang call appointment bulan 12 tahun 2016.

Masa appointment tu, dapat lihatlah pelbagai penyakit tulang yang dihidapi oleh anak2 lain. Yang mana scoliosis ada juga yang akak tegur dan buat kawan. Rasa insaf melihat keadaan budak2 lain...

...bersambung

No comments:

Post a Comment

Akhirnya home school menjadi pilihan - No more cry

Sebenarnya home school adalah pilihan terakhir mama.... Sebabnya mama tak yakin dapat mendidik anak mama ni sebaik cikgu2 di luar sana. M...