Skip to main content

Rupanya....

Haritu ada sorang isteri ini, bising kat wall dia kata anjing jiran dia buat busuk sampai dia tak boleh buka tingkap dapur. Busuk sangat...
Dia ni bercadang nak buat report kat Majlis...
Tapi ada-ada ajer benda yang membuatkan dia tak dapat pergi report.
Dia ini dah pun ambil alamat jiran yang mahu direpotkan...
Ya...macam tulah.
Pada suatu petang, suami dia masuk ke dapur dan terhidulah bau busuk tersebut...
Suami dia tanya "Tidak mungkin bau najis anjing macam ada depan hidung saja?"
"Macam bau tahi kucing ni?" Lantas si suami membuka pintu belakang dan memeriksa halaman belakang.
Si isteri tak rajin berkebun di halaman belakang maklumlah keluar ajer anjing bunyi...malas nak layan.

Suami kata, 'cuba awak periksa ni, tahi kucing awak lah ni busuk ni."
Rupanya kucing isteri telah membuang najis betul-betul di hadapan tingkap dapur mereka....dan banyak bertampuk-tampuk najis...patutlah busuk nak mampus!

Jadi, pengajarannya, sila buat kajian sebelum membuat tohmahan.
-Jangan ketawakan aku!-

* anjing tu memang ada bau hapak...walaupun dah cuci najis kucing, bila angin bertiup akan bau juga anjing*

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.