Skip to main content

Bercuti ke Bangkok?

Rasa cam tak sedap hati nak pi Bangkok....
Patutkah batalkan ajer?

Kalau hangpa semua....nak pegi Bangkok tak?
Aku saja la nak bercuti dengan famili....sebenarnya nak shopping kat wholesale market tu.

Tak berminat pun nak tengok wat wat siam tue...naik gajah memang tak akan buat. pegi pasar terapung pun nak buat apa? bukannya boleh makan benda yg ada kat situ. Pastu taman tema....meluat aku nak masuk taman tema. Zoo? bersepah kat Malaysia nie. Muzium? Toy Museum kat Penang pun tak sampai. Nak masuk Madam tusot tengok Angelina Jolie? Dia pun dah nak buat pembedahan mastectomy...dah tak sama dah  ...memang tujuan nak soping saja semata. Setakat barang siam tu baru jer soping kat padang besar last weekend....

Banyak plak cerita tak sedap didengar....baik tak yah pegi. Jalan kat Sabah/Sarawak pun lagi ok kot? Nak beli barang wholesale order jer dari China. Lagi murah.

Tambahan plak...banyak plak bombings kat Bangkok semenjak 2 menjak nie. Haritu kat Asia Hotel, pastu kat tengah pekan Bangkok....kecut aku.
Cuti2 Malaysia jelah! Apa-apapun jadi dalam Malaysia, negara aku....banyak kontek. Kalau jadi kat Thai...mampus. Dah lah banyak orang jahat situ. Even polis pun perut hijau...macam taktau depa makan lipas....cacing....biawak....tikus?!

So, tak jadilah nak pegi. Takut aaa.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.