Thursday, May 2, 2013

Pola baju Princess for my Princess...

Boring tak bila dekat pilihanraya?
Too bad this situation will be repeated in 4 years.

Ok. my life...this is a long week for me coz i have no rest in the weekend. Selling stuff at MARA booth. Good also, i got to know other usahawanita and make new friends. I think i have more friends now compared to when i worked at that stupid company...and they gave me certificate and cenderahati for taking part. Good ha? No need to pay booth, selling stuff make money and get cert + token of appreciation? Hah! Lucky me!

Ok...Ok...
I already cut/potong 2 dresses for my princess and myself but haven't got the mood to sew it...nanti bila anak dah besar baru siap jahit...duh!

This pola is for this picture below. For 2 - 3 years old. Normal body weight. If it's too long/short just adjust ok...

Again, not for sale. If i found out someone selling this pola ha.... watch out ha....



Pola: you have to combine the pieces together coz it's too long cannot fit  scanner lah

This one: neck back/front and sleeves. Gambar princess kat  atas i tak jahit sleeve. You nak jahit boleh ajer,,, yang anak panah tu arah ira kain.

Pola Lengan/Leher,  Skirt Hadapan, Skirt Belakang.  Baju ni, i jahitkan zip kat belakang. So, kat pola belakang you just add 3 cm basi kat bahagian zipper. Begitu juga untuk skirt labuh tadi. Tambah 3 cm basi kat belakang. Pastu pandai2lah jahit zip sendiri. Mula2 memang susah tapi lama2 jadi kacang...kalau tak buat salah memang tak kan belajar.

Camner nak sambung pola? Jahit bahagian atas dan skirt dulu jangan sambung bahagian sisi lagi. Then jahit zip. Dah siap zip barulah sambung bahagian sisi, depan dan belakang. Lastly jahit lengan....
*i pernah jahit semua siap, last2 baru jahit zip....at the end jadi senget. Rosak baju :(

Bahagian leher, i just letak lace/kun. Nak beli pun boleh tapi i buat sendiri, just potong 5 cm then lipat, iron (kalau nak senang), jahit macam biasa...(tutorial ni  bukan untuk beginners, untuk yg ada basic jahit ok).
Selamat jahit!

No comments:

Post a Comment