Thursday, March 6, 2014

My staff

Syukur sangat sebab dah ada staff....
Sebenarnya aku pun masih belajar menjadi boss....
Seronok sebenarnya jadi boss. Kalau tahu awal2 dah hire tapi takde funds kan dulu...

Akak ku cakap, lepas hire staff, rezeki akan sentiasa ada....betul ke? Hopefully.
Staff aku sorang saja buat masa ni. Lepas ada dia, seriously aku macam boleh tarik nafas....tak perlu tergedik-gedik ke sana sini...nak lepak rumah pun tetiba orang call...kan? cuti balik kg pun orang call....bungkus barang sampai berpeluh, anak pun terabai...kadang2 stress tak bersebab. So Alhamdulillah....harap sangat dapat cari kedai baru lepas ni. Tak perlu duduk blok mara ni lama2....

Staff aku ni sebenarnya aku kenal masa kerja kilang dulu. Aku tak baik sangatlah dengan dia...maklumlah tak sama 'taraf'...tapi aku tahu dia ni anak ramai (6 orang) dan dia berenti kerja sebab tak mampu nak bayar nursery untuk jaga anak dia yg ramai tu....Ntah macam mana, exhibition premis mara tahun lepas terserempak dengan dia dan ambil kontek number....memang aku ingat nak ambil dia lah kerja dengan aku nanti so aku simpanlah no dia. Aku selalu visualize yg aku ni jadi bos...ada staff...(heheh) macam2 lah aku visualize. Mungkin rezeki dia, aku tanya dia nak tak kerje dengan aku? dia kata nak....memang dia perlukan duit pun...lagipun suami dia baru berenti kerja kat kilang. Dia ni oklah aku boleh percaya dan rumah dia dekat kedai dia boleh mai anytime.

Aku hire part time jer...tak mampulah nak full time. Bukannya banyak customer pun. Rujuklah jabatan TK. Ikutlah panduan kerja part time...tak boleh kerja > ? jam seminggu. Kalau lebih, kena ambil full time. Socso & KWSP kena bagi...aku ni memang pening time first time nak bayar socso/kwsp.....aku belajar banyak benda baru pasal jadi majikan. InsyAllah nak kongsi cara2 buat caruman dan sumbangan nanti. Sebab memang takde panduan untuk majikan kecik macam aku ni...

InsyAllah, nak hire sorang lagi untuk cover weekend....part time jugak. Semoga rezeki murah lagi. Amin.

No comments:

Post a Comment