Skip to main content

BBW

3 hari no internet sebab ribut...kecuali internet slow kat tablet. Bagus juga, banyak kerja lain boleh siap.

So, we went to big bad wolf penang...sampai gak sejak tak jadi pi kat kl. nasib baik tak pi...tak sangka wolf ada di penang.
Ingat nak haplod gambo ke fb tapi...banyak bebeno org dah boh gambo depa sopin kat situ...jadi poyo plak. Takmo tergolong dalam golongan poyo.
Lagipun aku beli bukannya nak membaca pun, nak buat home decor jer. hahaha!
Hubby kata kalau setakat nak buat perhiasan baik beli kat ikea ajer...(buku tapi bukan buku, buku tipu)
Jawab aku, mahal la kalau nak beli kat ikea, hat ni sebiji RM8 ajer...betui dak?

So, pi pun after 5, weekday, not lot's of people. Senang la nak jalan-jalan bawak budak kecik 2 orang tue. Adam nak apa? buh ajer dalam kotak tu...depa seronokla banyak buku...beli buku kat budak-budak ajer banyak...aku cari buku crochet takde...rembatlah buku kraf satu, buku cerita 2-3, buku bisnes 2-3...itu jelah. buku masakan jangan haraplah nak beli....bersepah orang kerumun kat situ. Tak koser aku. Tak minat ah masak2 nie. Hubby beli buku perang...buku moto, buku f1...dia pun nak buat perhiasan juga katanya...baguslah.

BBW, see u next year Insyallah.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.