Monday, November 18, 2013

Cari kelas iqra

Kat sini, ada kat masjid (kafa) hmm tak pasti kat sini budak masuk start darjah 1 ke dua. Nanti bulan 12 time banner register dah keluar baru nak tanya. Kat kedah ni susah nak dapat maklumat...website jabatan agama pun aduh....kasihan. Dan tak wajib hantar anak pi...kebanyakan ngaji biasa jer kat rumah kampung atau surau komuniti. Tanya-tanya, banyak yang tak hantar kafa. So, bab kafa atau spi aku kiv dulu....sampai bulan 12.

Dulu aku ajar sendiri...guna buku Iqra pantas tu. Tapikan time tu anak2 belum ready kot. Depa takmau...
So, aku stop...sebab nanti aku naik marah budak tak fokus.

Kat taman sebelah aku ni ada tapi...aku plak takde....kedai kat sebelah sana pekan so takkan nak balik hantar anak ngaji plak sebab kelas tu sebelum asar...aku still tak balik lagi time tu.

So, nak cari kat berhampiran kedai...tanya orang, adalah tok ni dia ajar ngaji tapi kaedah dulu2. Tak ambil bayaran la pulak....(aduih) dan masa tak tetap. Susah juga kalau masa tak tetap ni...nanti jadi buang masa pegi hantar dia takde....

Ada lagi, kat area kulim perdana tapi ambil budak darjah 2 plak....

Lagi, kaedah baghdadi....yang ketuk2 tu....agak dekat dengan kedai nanti aku pi tanya kos. Tengok blog mahal jugak lah benda ketuk2 tu....

Takpelah...aku try buka buku iqra tu balik....ajak depa ni mai ngaji. Aku ajaq sendirilah kan...saja nak test kot depa dah ready.
Yang syioknya, depa dah buleh....
Sehari saja, dah boleh sebut (aku buat petang dan lepas maghrib)
So, sementara nak masuk kelas bagdadi/kafa tu, aku diy jer dulu....aduh banyaknya nak buat.
Patutnya bab ngaji/solat, bapa yg buat....kan?

4 comments:

  1. salam adelina,
    anak saya umur 6 tahun saya hantar ke kelas iqra di kulim utama.ada kelas malam ada kelas ptg.setiap hari kecuali jumaat.

    setakat yang saya tahu, untuk sekolah kulim hitech, kafa dibuat di sekolah.darjah satu tak payah ke kelas kafa.darja 2 baru start.

    ReplyDelete
  2. salam, ada contact no tempat tu? thanks...betullah darjah satu tak start lagi kat sini...lega2. At least darjah 2 dah pandai sikit nak berdikari. :)

    ReplyDelete
  3. salam dear..sorry for late reply..0194200758/0195212734 qiraati as-solihin..

    ReplyDelete