Skip to main content

Cari kelas iqra

Kat sini, ada kat masjid (kafa) hmm tak pasti kat sini budak masuk start darjah 1 ke dua. Nanti bulan 12 time banner register dah keluar baru nak tanya. Kat kedah ni susah nak dapat maklumat...website jabatan agama pun aduh....kasihan. Dan tak wajib hantar anak pi...kebanyakan ngaji biasa jer kat rumah kampung atau surau komuniti. Tanya-tanya, banyak yang tak hantar kafa. So, bab kafa atau spi aku kiv dulu....sampai bulan 12.

Dulu aku ajar sendiri...guna buku Iqra pantas tu. Tapikan time tu anak2 belum ready kot. Depa takmau...
So, aku stop...sebab nanti aku naik marah budak tak fokus.

Kat taman sebelah aku ni ada tapi...aku plak takde....kedai kat sebelah sana pekan so takkan nak balik hantar anak ngaji plak sebab kelas tu sebelum asar...aku still tak balik lagi time tu.

So, nak cari kat berhampiran kedai...tanya orang, adalah tok ni dia ajar ngaji tapi kaedah dulu2. Tak ambil bayaran la pulak....(aduih) dan masa tak tetap. Susah juga kalau masa tak tetap ni...nanti jadi buang masa pegi hantar dia takde....

Ada lagi, kat area kulim perdana tapi ambil budak darjah 2 plak....

Lagi, kaedah baghdadi....yang ketuk2 tu....agak dekat dengan kedai nanti aku pi tanya kos. Tengok blog mahal jugak lah benda ketuk2 tu....

Takpelah...aku try buka buku iqra tu balik....ajak depa ni mai ngaji. Aku ajaq sendirilah kan...saja nak test kot depa dah ready.
Yang syioknya, depa dah buleh....
Sehari saja, dah boleh sebut (aku buat petang dan lepas maghrib)
So, sementara nak masuk kelas bagdadi/kafa tu, aku diy jer dulu....aduh banyaknya nak buat.
Patutnya bab ngaji/solat, bapa yg buat....kan?

Comments

  1. salam adelina,
    anak saya umur 6 tahun saya hantar ke kelas iqra di kulim utama.ada kelas malam ada kelas ptg.setiap hari kecuali jumaat.

    setakat yang saya tahu, untuk sekolah kulim hitech, kafa dibuat di sekolah.darjah satu tak payah ke kelas kafa.darja 2 baru start.

    ReplyDelete
  2. salam, ada contact no tempat tu? thanks...betullah darjah satu tak start lagi kat sini...lega2. At least darjah 2 dah pandai sikit nak berdikari. :)

    ReplyDelete
  3. salam dear..sorry for late reply..0194200758/0195212734 qiraati as-solihin..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.