Skip to main content

Sad days ahead...:'(

Ingatkan nak post tentang...cara2 mendaftar sebagai Majikan di KWSP dan Perkeso....tapi....

Just a short entry for memorial.
Semalam, semualanya bermula seperti biasa, bangun...subuh...kejutkan anak...hantar anak2 sekolah....balik rumah....buat kerja....sampai pukul 10am. Semuanya berubah dalam sesaat.

Aku seorang yang amat sayang kepada makhluk Allah bernama kucing. Tapi entah kenapa aku selalu diuji dengan kematian mereka....Semalam, lepas seekor kucing kesayangan mati, aku berasa sangat pilu dan asyik bertanya kepadaNYA kenapa selalu macam ni?
Minggu lepas seekor hilang tiba2...penat cari. Rindu pun tak hilang lagi dah satu lagi mati pulak....aduh. Baru semalam....so bila terkenang dan terbayang mesti menitis air mata. Bila tengok tempat2 yang dia selalu tidur.. Setiap kucing ada personality...walau ambil kucing baru tapi tak sama dengan yang dah takde.

Aku bukan jenis mudah lupa...if time could heal....not working for me. Sometimes, i remember all my dead cats...sound freaky. Kucing dari aku budak2 sampai sekarang....banyak....sedih. Tambah lagi 2 ekor masuk dalam memori aku.
Dah takde dah kucing yang selalu sapa aku pagi2...takde dah deringan kalung bila dia berlari naik atas bila aku buka pintu...takde dah kucing yang suka gigit jari kaki kami (aku dan husband)...takde dah kucing yang suka memburu bawa balik hasil buruan,,,hanya tinggal kenangan.

Rasa macam serik nak bela kucing sebab bila dia mati, sangat sedih....kucing bukan sekadar kucing...kucing tu ada perasaan, tahu berfikir...tahu aku marah ke suka ke....binatang misteri. Memang orang yang tak faham tak akan faham....kenapa aku nak sedih2 sangat...kucing je pun, cuba tengok MH370...hilang.

Kucing tu sahabat aku....macam orang. Ntah bila pula aku akan ok dari emosi ini. Sebab aku tak nak ambil kucing baru. Selalunya aku cepat2 adopt kucing baru untuk hilangkan rasa kosong dalam hati. Biarlah kucing yang ada sekor ni sudah....akhirnya hanya tinggal Bubu as always.

Mungkin sebab aku baru pregnant, those cats knew...decided to go away.

Those friends reading, please don't mention about my pregnancy in FB. Promise.
 Have a brighter day ahead.
Mucit

Ponggo

Comments

  1. Condolence on your cat.. tp congrats on your pregnancy, Azza =) Take care ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.