Skip to main content

I am sad....my baby decided to wean so early

She is about 11 mo...
It was just like every other day...
It was Thursday we decided to head to home town...
Baby had a mild fever and cold...normal la takkan BF tak kena sakit.
Nah, she's gonna be OK tomorrow...She's a BF baby...antibody tip top. Was (sob sob sob).

It was just out of a sudden, I dunno what happened...my body odor? Milk not tasty? Slow mo?...she rejected me. She refuses my B.....I tried for days....as usual la. But she cried every time i offered my B. Turning her head away and her hand pushing my B away....as I am not ready to wean, I feel sad. Still feeling sad right now....normally me is the one who decided not to BF anymore it's time to let me go.

Yeah I m hurting. You know la what will happen if suddenly baby won't feed...so uncomfy!!!
Since it happened at my hometown, No pump.I rushed to tesco looking for the cheapest manual pump. I thought I never has to pump and feel like a cow anymore. But who knows it not my call to decide...it's Allah call.

I told hubby, he said maybe it's time to let go....just bottle fed her. It's easier.
But it's not 2 years yet..still not complete. Still a long way to go.

I feel like should i enjoy my freedom now?...or keep pumping maybe she will BF again. I don't know.
Now just use formula. Luckily I brought FM to hometown. I always mix her porridge with FM so it tastes better...

Maybe it's ok to just wean now....no more trouble weaning in toddlerhood. They said should wean in babyhood.

Maybe I always said (niat) when I was pregnant to her that I wanted to wean her before her 1st birthday and now my wish is granted....Alhamdulillah?


Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.