Skip to main content

Kematian dan Anugerah

Bismillah...
Setiap yang hidup pasti akan mati...
Mati itu pasti...

Hari ini agak suram.
Ku lihat berita tentang seorang anak yang lebih kurang sebaya dengan anakku Adam,
maut di langgar lori...
Ketika melintas jalan raya ke sekolahnya....
Ketika ada pengawal melintas...
Ketika ada rakan2 lain juga yang melintas...
Sesungguhnya malaikat maut sudah menunggunya di situ...
Tanpa kurang sedetik atau lewat sedetik...
Masanya telah sampai...untuk berjumpa Ilahi yang Esa...
Ibunya menangis hiba...anak maut sekelip mata...
Hanya Al-Fatihah dapat ku kirimkan untuk anaknya...
Tidak dapat ku bayangkan perasaan dirinya...
Semoga kau tabah dan redha...umur kita pun nampak sebaya...
Anakmu telah tiada...sekelip mata...begitu sahaja...

Tetiba ku rasa aku insan yang tidak mensyukuri nikmatmu Ya Allah...
Sesungguhnya anugerah ada di depan mata...ku sia-siakan anugerahmu Ya Allah...
Ampuniku Ya Allah...
Anak2 yang sihat itu anugerah...
Anak2 yang nakal itu anugerah...
Yang menconteng dinding itu anugerah...
Hiruk pikuk anak2 ku satu anugerah...
Jeritan anak2 ku di dalam kereta satu anugerah...
Di saat mataku dicucuk ketika mahu berehat satu anugerah...
Di saat mereka bergaduh satu anugerah...
Mereka adalah anugerah terhebat...
Yang boleh Kau ambil sekelip mata...

Ya Allah ampuniku...
Aku insan yang tidak bersyukur...
Jika kematian menghampiri keluargaku, pilihlah aku Ya Allah...
Sesungguhnya aku tidak sanggup menghadapi kehilangan...
Al-Fatihah.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.