Sunday, December 3, 2017

Konsert Musik Adam & Adelina

Sesungguhnya pada hari itu mak stress dari pagi sampai malam. And the outcome tak seperti yang mak jangkakan...

26.11.2017
Semua kelas lain mak cancel hari ni. Nak tumpukan pada konsert saja. Dari awal pagi prep mental Adel ni. Huih....dia asyik bagi alasan tak mau pi tak mau pi...dah pandai praktis pun tak mau pi. Mak kata dah pandai rugi la tak pi...kita cuba teknik omputeh pulak. ikut perasaan anak (acknowledge your child's feeling). "Mama tau Adelina takut, mama lagi takut tau". Tak jalan jugakkkkkkk....hukhukhuk

Sampai jam pukui 3 nak gerak ke Gardens Mall tu.
Rupanya, apak dia duk pasang satu rak ikea niii, budak ni pegi main apa ntah terkena jari kot. LUKA!
You all tau dak budak sensitif ni akan OVERrreacted pada minor injuries? Aduih pening pening tau. Macam mana ni. jari luka terus dai kata tak boleh main dah....
"I don't think she can do this" - hatiku berdetik.

Panggil uber, dia takmau masuk uber. Apak hangkut masuk dalam. Apak pegi lambat coz konsert start pukui 7pm. Budak kena ada pukul 4pm. Pastu nangis la dalam uber. Bagilah main game tepon yang anti stress tu mak dah beli whole package...dah sampai nasib mau turun kalau tak pakcik uber bawak jalan...haha

Masuk kat back stage tu dah dia kelaku anxiety dia - tangan kat mulut dan tak respon bila kita tanya - mute. So eventho cikgu suh parent mai semula pukui 6.30, mak tak kira mak duk jugak situ...bagi main game. Sembang...bagitau mak lagi malu sebab mak saja orang tua kat situ. Lain semua budak...oklah dia senyum sikit. Then makanan sampai, so bagi makan dulu...mak je yang parent kat situ hahaha. Pelik je budak lain tengok.
Oh pasal jari luka, lupa pulak bawa plaster...duk kalut kalut tak bawa! Dah dia ngadu jari sakit tak leh main. Suruh tunggu situ mak pi turun bawah cari kedai plaster...

Dalam hati mak konfem dia ni tak keluar nanti atas pentas. Mak dah prepare untuk kemungkinan itu. Cikgu dia kata "I'll try my best mrs. (to bring her out)"

Takdak plaster. The gardens ni mall posh semua butik ye. Tak tau pula mid valley ada kat seberang jalan haha.

Jenuh jalan dah lah sakit lutut...Pastu call apak suh bawak plaster. Nasib baik dia bawak. Pastu masa nak pi letak plaster tu. tengok dia dah gelak2 main ngan abang. Maksudnya dia tak 'mute'/bisu macam awal2 tadi. Ahhh Lega laaa....(kat sekolah dia tak akan gelak keluar suara)
Then apak pun dah sampai ngan baby, mak pun pi kat depan la.

Alhamdulillah dia keluar main piano dan konsert percussion tu...walaupun jelas nampak dia tak selesa atas tu. Mak rasa seronok sangat. Lepas tu tanya dia seronok tak? Dia kata seronok...
Sebenarnya kalau dia tak boleh buat, dia akan rasa amat kecewa...so mak syukur sangat hari tu.

Ada la video mak dah upload utube but tak tau nak share ke tak...if you all nak tengok angkat tangan.

Forbidden for other use



No comments:

Post a Comment

Akhirnya home school menjadi pilihan - No more cry

Sebenarnya home school adalah pilihan terakhir mama.... Sebabnya mama tak yakin dapat mendidik anak mama ni sebaik cikgu2 di luar sana. M...