Skip to main content

river cruise...that's a wrap

kami dah pergi universal studios, night safari, underwater world lastly river cruise along singapore river, diner at clarke quay...ready to go home already.
uni studio is a must visit, suitable for adult with older kids. small tods .... cannot take all rides coz most ride have min height. no...not the same as everland korea. i love the castle, lord farquat from shrek movie...i watched shrek 4d with adam. hubby & adel had to go out coz she was afraid of the sounds inside.
night safari...ok too. nasib baik anak dah nap panjang sepmetang so malam boleh stay up. banyak binatang...unique la...gajah, lion, dubuk, kucing hutan, segala kambing, wilderbeast, burung pun ada...adam ni lepas tengok gajah start lalok. mula masuk kami pi tengok show dulu, oklah show banyak drama dari binatang...then baru naik tram ride, turun kat cats trail...jalan dalam 1/2 jam, sambung tram samoai habis...adel, takut gelap dan bunyi pelik, pekup muka kat dada ayah dan dukung/peluk...lain kali tak payah bawa jalan, tinggal kampung jer. (tablet ni susah nak betulkan spelling yer...pandai2 la)
hotel di clarke quay jer...so memang strol tepi sungai singapore ni. here is clubbing area. lot's of tourist...as i walk i heard them talking in japanese, indonesian, korean, philipines...india...english of course, europe country language.
last day i hired a taxi to sentosa again, to underwater world, since my kids love sharks and dolphins and fish...oklah at last i can see with my own eyes..the dolphins. loving the moment...sweet memory. but klcc aquaria and langkawi underwater are much better in terms of the aquariums and tunnels...
don't forget to river cruise and snap pictures with the merlion.
tempat tak pi...zoo, bird park, butterfly park, hay diaries...maybe next time insyallah.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.