Skip to main content

Fate....

Do you believe in fate?
I do, I always do...
I know Allah is helping me to get out of trouble by showing me the path.

Actually I am gonna write about Adam's preparation before the mid term exam but something amazing happened today I have to jot down. My mom is out of country so cannot call her to express my feeling.

Last two days, I sent a parcel Poslaju to my customer at Sarawak. The parcel cost supposed to be RM40+ due to the size but the officer that day (my friend) just calculated the postage by the weight itself and only cost RM19.00.
Okay fine, so I was gonna refund the shipping balance to my customer thru Paypal since she paid using credit card. I planned to refund tonight because we were at the hospital doing follow up for Adel's broken bone all day.

Suddenly I got a call from Poslaju saying that a parcel had to be returned to me. Why? I was wondering who's parcel? They said that the parcel from Sabah/Sarawak...
Coming back from hospital, dug out all the invoices to Borneo, off to Poslaju office... Owh...it was the parcel to my recent customer in Sarawak. Why? I asked my pos officer friend, apparently one of the item inside the parcel cannot be delivered by air. It might Xplode!!! Ohhh, maybe that new product just added in my catalog. This is the first time the item been sold. I know that this item cannot be shipped outside Malaysia but never know that it cannot be shipped by air.
Okay, luckily the customer is okay and understand the situation and I am gonna refund the item value only.
So, I don't have to cover the shipping loss. I won't ask my customer to pay shipping twice. I just use the shipping balance to re-ship the parcel with other items.

Thanks to Allah for saving me from loss...Alhamdulillah for your path. I promise to be a better person, better mom, better wife, better muslim...

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.