Skip to main content

Persiapan Beraya...

Tadi baru jer beli kasut raya untuk bebudak ni. Kami pi Bata jer. Bubblegummers tu. Taklah mahal sangat kan. Sepasang tak lebih 40 ringgit.
Aku? Takdelah kasut masut ni. Takde bajet la.
Ok. Next week nak tuju Outlet store cari baju raya plak (kat bebudak la) 2 pasang dress untuk adik, baju T transformers untuk abang 2 pasang. Seluar jeans untuk abang.
Kebetulan birthday si abang jatuh pada raya ke-4, so terpaksa bajet untuk hadiah robot Transformers dalam 50ringgit gitu.
Baju Kurung & Baju Melayu nak jahit sendiri sebab nak guna kain T-shirt. Baru jumpa kain jenis sejuk tu kat kedai kain di Kulim ni. Semeter....mahal gak. Dalam 24 ringgit tapi bidang 60 katanya. Baju budak ni semeter cukup lah.
Oh, kalau nak cuba buat baju kurung bebudak, silalah belajar di sini,
http://jarheat.blogspot.com/

Tahun ni tak buat kueh...sebab membazir. Selalu buang lepas raya. Baik beli jer.
Seperti kelaziman, aku tetap buat kek special ku...cheesecake heaven (Insyallah nanti share kat ruangan memasak). Bahan-bahan dah beli siap-siap...nanti dah dekat raya kalut nak cari cream cheese. Bukan sembarangan cream cheese boleh guna.
Tahun ni sebab birthday Adam...terpaksalah masak sebiji kek coklat lagi lepas raya.
Suamiku raya tak lama, raya ke-3 dia akan ke Amerika jumpa bos dia...so aku ENJOY!!!!!!!! Raya lama-lama rumah mak!
Selamat berpuasa...

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.