Friday, July 6, 2012

Susah dapat jiran bodoh...

Malas nak update status ni lagi kat FB...mengomel kat sini jelah...
Akhirnya laki aku pun tak tahan dengan kebodohan jiran sebelah kiri aku nie.
Bodo piang!!! Awat susah sangat ker nak beli tong sampah, Asyik asyik mai buang dalam tong kami yang sempit...kalau bungkus elok takpe la, ni tak, main buh je kotak la, botol la....pastu tak tutup anjing mai korek habis tunggang langgang tong busuk habis rumah. Depa ni balik malam buta keluar sebelum subuh...hidup kerja saja...dah bagitau, suh beli tong sampah, bukan mahal, RM6.90 saja kat Giant...sebab ni malas nak bertegur sapa bila bersua...meluat. Bangsa ni payah sikit nak komen sebab culture kot...jenis tak ambil peduli hal orang punya.
Pastu laki aku suruh letak tong dalam pagar...dah tu macam mana si pengambil sampah nak ambil sampah. Aku pun tak tau bila lori sampah mai....payah. Sebab isu sampah ni memang kecil tapi amat penting especially duduk rumah teres....memang jiran aku ni jakun bodoh gila babun lebih baik pi mampus....dah aku nak letak tong sebelah kanan depan gate. So, kena alihkan tong bila nak kuar keter...aku ada tong lama, tapi sebab geram kami simpan, beli tong baru boleh kunci...sebab anjing suka tolak tong ni kalau tak kunci...tukang ambil sampah pun kalau sampah tak bungkus, dia tak ambil....si gila sebelah rumah ni bengong...main buh jer sampah. Kengkadang setengah tong penuh dengan sampah depa...yang tak bungkus tu. Mana tak geram...sebab itu tong kami. Aku dah cat nombor rumah kat situ...taktau baca ka? Bangang sangat...memang geram tahap cipan. Memang susah dapat jiran macam nie...hopefully depa pindah or kami pindah. 

5 comments:

  1. Replies
    1. nampak sangat kami yang tulis sebab dia tu corner lot, kami jer jiran dia...aku ingat sedekah jelah tong buruk kat dia...biarpun lakiku marah asal settle masalah berbangkit ni...

      Delete
  2. Same here.. jiran sblh ni pun sewa gak tp tuan umah dia tak provide tong sampah.. pastu sy dok perasan la, awat tong sampah sy penuh.. dah la kita ni style ikat sampah elok², tetibe tong sampah penuh ngan nasik la, diapers la (tetibe umah ni ade baby la kan).. tu tahan lagi.. pastu dia bleh PI CURI TONG SAMPAH TU PASTU GANTI NGAN TONG CAT! Mmg makian dan cercaan je la pastu kan

    ReplyDelete
  3. kalo psl jiran ni mmg nyampah sket. jiran dpn i suka buat party,the next day penuh la tongsampah dia dgn mcm2 sampah,penah gak my tong sampah ada kotak2 yg i xtau mana dtg. so suspek maid jiran ni yg letak..jgn sampai ada kotak/botol carlsberg or heineken sudah..mau kene bako nanti.

    ReplyDelete
  4. memang menyampah...sebab hari hari kena tengok muka jiran tu. Tapi baca komen Ayu memang bagus, bolehlah saya sedekahkan tong cat kat depa...nanti buleh buang sampah dalam tue...ha ha ha. Jiran sebelah kanan ok jer. Bangsa sama dengan jiran sebelah kiri...bukan masalah bangsa ni. Ini masalah adab. Kalau kena sebangsa lagilah geram kan...ada ke buang nasi, pampers...kalau saya dah curah sampah tadi depan rumah dia...sorok tong pastu pegi buang kat tempat sampah...banyak kerja la plak...kena sampah berulat kan naya.
    Jiran saya ni, saya dah gitau..."sini developer tak bagi tong, you kena beli..." tu pun tak paham. Payah...payah...payah...

    ReplyDelete