Skip to main content

Serene Kulim

I love Kulim...
So serene, less people & i have everything i need here...if i need to shop for something not here, just 45 minute drive to Penang.Or...shop online.
Klinik kesihatan is less people, no foreigner of course. Klinik ibu & anak...waiting time is less than 30 minutes...(better than private clinic). The nurses are friendly...Klinik LPPKN also nearby. Just 10 minutes drive from my home.
Private Hospitals are a lot on the island and there are 2 in Bandar Perda and Bagan...just 45 mins drive also. Hospital Kulim = only 15km away (been there once 4 years ago).

My soul-mate mentioned that he wanted to apply for another job in KL. I said go ahead if the company is willing to pay higher. He is working with one of the best employer in the world.... Careful, living in a big city is very expensive...and i don't like living in high rise building. How ever  it would be fun because my sisters and brother all are there...we can do tonnes of activities together plus i can fulfill my dream to pursue phD...so many higher learning institutions over there.

I don't know if our rezeqi is there...but i love Kulim i do! I can breath very deeply to the bottom of my lungs with fresh air! I can go anywhere in 15 minutes. No jams...No flash flood...you know our 4wd broke down because of traffic jam in heavy rain but luckily managed to come back to Kulim and got fixed here. That poor diesel giant is so spoiled here in Kulim. Traffic is so smooth. Definitely gonna buy a smaller car if we have to move there.

Anyway i had a blast with my sisters and bff. Really hope to turun KL again soon ha ha!
I managed to crochet a set of baby hat and boots for my new niece.

Yesterday, I was overwhelmed by chores didn't know where to start...I am no multitask er.
I refrained myself from crochet activity until i done all my 'kedai' pending tasks. Will crochet again tonight. I miss the yarns...

Remember the kitten i saved? we brought it along to KL leaving other two in boarding. Yes, still with me coz nobody wants it. Started to fallen in 'love' with the kitten.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.