Skip to main content

Insurance

Today i bought insurance for my youngest.
Macam biasala i ambil prudential. Sebulan RM120.00 cover PA, Education and Hospitalization with medical card. If need to admit to hospital, i have to pay rm300 only, other charges, they will cover.  If i die, they will cover the premium until she's 25 years old. If hospitalized, they will cover up to 65K per year...macam tulah. If something happen to her, they will pay lump sum and you don't have to pay the premium anymore and still continue the plan until 75 years old.  If you want to withdraw money, they won't charge interest...the bad one is, you cannot commit suicide during your first 12 months, after that you can do it if you plan to. Haha! It's true! Make sure you die committing your suicide because they won't cover your hospitalization cost if you are hospitalized because of suicide.
Then, if you are an organ donor, they won't cover your operation cost but they will cover if your are the receiver. Macam biasa, not cover for pregnancy, abortion anything related to having baby, cosmetic surgery..and so on. Read your certificate people!

Dah lama nak beli untuk Lina tapi kewangan sentiasa tidak membenarkan lagipun beli insurance ni macam rugi jer sebab duk bayar premium banyak-banyak especially first year, then tengok jumlah boleh keluar ada rm200 ajer. You kena fahamlah insurance bukan macam simpanan tapi insurance kena ada in case of anything happens in the future. I ingat tak nak beli insurance untuk Lina ni sebab company hubby dah cover dan ingat nak menabung dalam tabung haji ajer bulan-bulan. Tapi dah 3 tahun dah dapat bilang dengan jari berapa kali i masukkan duit dalam tabung haji. then kalau i mati takat itu ajelah simpanan dia. berbanding insurance ni, kalau i mati tabungan dia tetap bertambah tanpa membebankan hubby i. Bukannya duit dah cukup, duit i takkan cukup so, tutup mata call agent iaitu my friend suh mai bawa borang. Dah settle. Simpanan tetap kena ada bukan tak payah tapi insurance pun kena ada sebagai perlindungan kepada simpanan. Itu ajelah. Hubby tak tahulah sebab dia kata tak perlu beli insurance kat Lina. Ala, dia pun harap yang company ajer in case kena buang kerja kan naya kena pi klinik satu malaysia plak...lagipun i yang bayaq.

Taktaulah mungkin rezeki kerja sendiri lebih banyak simpanan dari kerja tetap dulu. Mungkin i lebih value the money because it's very difficult to earn. Alhamdulillah...semoga rezeki terus datang. Amin.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.