Skip to main content

My Teaching Tools for Home-Edu

Takde apa- apa pun. Saja nak share teaching apparatus. Semua murah-murahan saja. Paling mahal, set Grolier tu. Rega RM2500. Bayar bulan credit card selama 2 tahun RM104 gitu. Takpelah, nak guna sampai darjah 2. So, kira pelaburanlah...

Set Grolier Basic...banyak buku + DVD

Yang ni beli kat kedai buku jer...RM4.90 satu. Lepas habis buku dapat certificate. Buleh simpan dalam fail. Really gud exercise book. Ada banya siri. Craft pun ada.

Puzzle untuk mmengenal warna. Match dengan object. Adam dah advance tuk main puzzle ni. Bagi si adik main. Harga RM14.90 satu.

Yang ni biasalah, poster bergambar. RM6.00 satu.

Yang ni lak, buku. Magic English, Disney Words dan yang atas tu Kamus bergambar. Nak tambahkan vocab budak-budak ni.

Flash Card yang ada sebutan Pinyin Mandarin. Buleh ajar mandarin sekali. Beli kat tesco jer. Harga RM8.90 satu.

Yang ni puzzle yang sesuai tuk age Adam. Tuliskan nombor di belakan setiap puzzle. Buleh belajar mengenal nombor & nak solve nanti.

Ni Puzzle beli kat Lafonis. Sebiji RM14.90

Yang ni Fun Thinker. Macam puzzle. Buka board di kiri dan match kan di kotak kanan. Ada banyak buku. Buleh guna sampai sekolah rendah.

Buku Cut & Paste - RM7.90 satu. 


Puzzle -- print out, cut it and ask him to solve and paste it.
Cat Puzzle
Flower Puzzle
Puzzle Fire Engine

Puzzle match 'things that go together'


Lepas buat aktiviti bagi reward pelekat sticker. Beli wrapping paper yang comel, then gunting dan bagi dia lekat selepas dia habis buat kerja. 


Dulu. tak pernah percaya sistem reward. Tapi lepas tengok keberkesanan di kelas terapi, memang berkesan gak teknik ni. Jangan bagi reward macam tengok tv ke. mainan ker. kek ke nanti dia terlampau excited nak reward terus nangis tanak habiskan task dia tadi....setakat ni berkesan lagi reward pelekat ni. Cuma kena tukar-tukar gambar la.

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.