Friday, December 9, 2011

My Teaching Tools for Home-Edu

Takde apa- apa pun. Saja nak share teaching apparatus. Semua murah-murahan saja. Paling mahal, set Grolier tu. Rega RM2500. Bayar bulan credit card selama 2 tahun RM104 gitu. Takpelah, nak guna sampai darjah 2. So, kira pelaburanlah...

Set Grolier Basic...banyak buku + DVD

Yang ni beli kat kedai buku jer...RM4.90 satu. Lepas habis buku dapat certificate. Buleh simpan dalam fail. Really gud exercise book. Ada banya siri. Craft pun ada.

Puzzle untuk mmengenal warna. Match dengan object. Adam dah advance tuk main puzzle ni. Bagi si adik main. Harga RM14.90 satu.

Yang ni biasalah, poster bergambar. RM6.00 satu.

Yang ni lak, buku. Magic English, Disney Words dan yang atas tu Kamus bergambar. Nak tambahkan vocab budak-budak ni.

Flash Card yang ada sebutan Pinyin Mandarin. Buleh ajar mandarin sekali. Beli kat tesco jer. Harga RM8.90 satu.

Yang ni puzzle yang sesuai tuk age Adam. Tuliskan nombor di belakan setiap puzzle. Buleh belajar mengenal nombor & nak solve nanti.

Ni Puzzle beli kat Lafonis. Sebiji RM14.90

Yang ni Fun Thinker. Macam puzzle. Buka board di kiri dan match kan di kotak kanan. Ada banyak buku. Buleh guna sampai sekolah rendah.

Buku Cut & Paste - RM7.90 satu. 


Puzzle -- print out, cut it and ask him to solve and paste it.
Cat Puzzle
Flower Puzzle
Puzzle Fire Engine

Puzzle match 'things that go together'


Lepas buat aktiviti bagi reward pelekat sticker. Beli wrapping paper yang comel, then gunting dan bagi dia lekat selepas dia habis buat kerja. 


Dulu. tak pernah percaya sistem reward. Tapi lepas tengok keberkesanan di kelas terapi, memang berkesan gak teknik ni. Jangan bagi reward macam tengok tv ke. mainan ker. kek ke nanti dia terlampau excited nak reward terus nangis tanak habiskan task dia tadi....setakat ni berkesan lagi reward pelekat ni. Cuma kena tukar-tukar gambar la.

No comments:

Post a Comment