Skip to main content

AIO entry

1. Fed up with Malay supplier

In doing business, I trust Chinese supplier rather than Malay...why? Most Malay suppliers are dishonest in dealing business...Once their business are booming, they will be like...'rambang mata' and start to get greedy and cheat...This kind of people really a disgrace to Islam.
Last week I really got fed up with this one bumiputra supplier...I already banned them. I won't deal with them anymore. I know they will come back to me and beg me to promote their products...GTH!!!
I tak halalkan sesen duit yang you all tipu I. I believe in Allah and Allah will take a very good care of this matter okay....

2. Reducing Adelina's Milk Intake

My toddler is really milk craving or crazy about drinking milk. I think she drinks too much. Since she's not an eater (she doesn't eat), I think it is okay to replace with milk....I just put my worries behind. My hubby too, is concern...asked me whether it is ok to give her that much milk...(> 5 bottles 9 oz daily). Adults cannot consume more that 8 litters of H2O a day or else the cells will burst and we will die of too much fluid. Really? Yes.
Surfing the net...oh it's really not wise to give too much milk to toddler. they only need not more than 24 oz per day...oh...that's way beyond limit. So, I started to reduce from 9oz to 6oz each time only 4 times/day.
Wow, I can see that her appetite increases...she starts to have more rice...(she hates rice before). Today, she really ate her lunch. I am happy when she eats...

3. Adam's Speech Therapy Session ....

All of us woke up early, went breakfast and straight to Penang for the session...Arriving at the gate, Ms Kok said: "Eh, Adam's session is next week..."
I was like " Really? Aiyoh!!!"
Yes, I wrongly jotted the date wrong...mama, what happened to ms organizer?
Hubby said that we couldn't balik kampung next week because of this mixed up schedule...(thank God I don't like to balik kampung...I am bored to death there). Class resumes next week.
So, we just continue to practice...
Why are they laughing?

Story Sequence

Opposites

Comments

  1. wei Adel pun picky eater eh..mcm Shahrin gak tp dia tak la minum susu smpi bnyk tu..dia pun asyik susu gak until recently ja dah tak minum botoi susu, tu pun sbb botoi dia hilang kat rmh mak ahmad masa aku bersalin kat khairin..skg ni dah mula mkn nasik tu pun berkira..kena nasik ada sup ada teloq dadar..hahahah..

    btw, bahu Adel dah ok lum?

    ReplyDelete
  2. bahu dah ok...Adel ni bukan picky, langsung takmo jamah makanan...jenuh masak macam-macam. Roti, biskut, cucuq jer makanan dia.
    berbeza dengan Adam, si adik suka susu. Adam masa phase dia dulu memang tak minum susu banyak...makan pun biasalah takmo. Tapi sekarang Adam takde masalah makan. Adik lepas kurangkan susu baru mau makan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.