Skip to main content

Cheese Cake Heaven

This is my specialty...always make this cake during special event like Hari Raya only.
Since my boy's Bday this year was on 4th Raya, so I just make extra icing on top and put the Birds for fun. Normally, no icing. Just cheese....

Ingredients:
  • 250g Butter, chopped
  • 200g block dark chocolate, chopped
  • 2 cups caster sugar
  • 1 cup hot water
  • 1 1/2 cups plain flour
  • 1/4 cup self-raising flour
  • 1/4 cup cocoa powder
  • 2 eggs, beaten lightly
  • 1 cup coarsely chopped roasted hazelnuts (this is optional) no nuts also fine.
 Cheese topping
  • 250g cream cheese
  • 50g butter, softened
  • 1/3 cup castor sugar
  • 2 egg whites
  • 100 g white chocolate, melted
  • 2 table spoon plain flour (if you forget to add later on also OK)
  • blueberries/raspberries/chopped strawberries
  1. Line the base and sides of your 20 - 23cm square slab cake pan with greasing paper.
  2. Pre-heat Oven 180 C
  3. Combine butter, chocolate, sugar and water in a pan, Stir over low fire or double boil until chocolate melts. Remove; cool down.
  4. Whisk in sifted flours and cocoa, then eggs, then hazelnuts (i prefer mixing the ingredients using hand mixer)
  5. Pour in prepared pan. Bake for 1/2 hour (test with your toothpick ok)
  6. To prepare cheese topping, beat cream cheese, butter, castor sugar, egg whites, cooled white chocolates and flour using mixer until smooth.
  7. Stir in the berries. Just stir using spoon.
  8. After your chocolate base baked, spread the cheese topping on top and back into the oven. Set the oven to heat  'Top' only.
  9. Baked the top for 15-20 minutes and test with toothpick to confirm. 
  10. DONE! Cooled cake is more heavenly indulged.
anxiously waiting

indulged!

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.