Skip to main content

Memerut...

Ntah kenapa harini sakit perut. Start lepas makan lunch...mungkin takde kena mengena dengan nasi ayam tu. Sebab anak-anak ok jer.
Dah ler jarak toilet dari kedaiku yang hujung sekali jauh.. aduh jenuhlah berulang banyak kali...maraton ke jamban...
Adam plak buat hal, mengada apa ntah bila aku keluar jer mula keriau (nangis)...ish aku dah lah sakit perut ni, boleh hangin tak tentu arah nih...si adik pun tak pasal kena marah sebab nak susu dan mengantuk. Alahai...
Sekarang dah malam still berkeroncong...
Perut aku memang, mesti purge habis once a week. Semulajadi macam tu. Jangan jales.

One more thing is...Opps I did i again...
Yes I rescued a kitten, which I think would not last long.
I did not let the children touch it because it is so dirty and 'cirit'...
Just placed it in a big box at my shop. I didn't bath it coz...I am afraid that it is weak and cold. If it is still alive next week then I will do something...(bring to vet, bath...)
Wouldn't dare to bring home coz my hubby will be furious about this.
Takpelah, I pergi tengok hari-hari sampai dia mati.
I just put ORS inside it's drinking water. If it drink the H2O, it will be fine. I also left some cat food and nasi.
The kitten is smart, i trained it to use the litter once, the the next day i came i saw all the dumping are inside litter box already.
Well, it is worm infested...the worms were in the stool(najis)...'GELI!'
Not one but many! That's why I won't let the children touch it.
Kitty, you are lucky I found you, if not, the guys downstairs will just stomp you to death. Especially hat Tomyam girl.
Be strong kitty.
kasihan...siapalah yang buang kau?



Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.