Skip to main content

Crochet too much...

I decided to pause crocheting for a while...I still have one order for my friend but since the baby is still inside her tummy so what's the rush?
My hubby said i crochet too much it might ruin my eyes...
Thinking about it...maybe because i crochet everywhere...even while waiting for Adam's eye examination the other day.
Did I crochet too much? maybe because i let the unfold clothes sat in the basket for quite sometimes and just dug the pile of clothes looking for things to wear.
Just that...I still wash laundry, cook, sweep, manage my children as always... :))
But i did put aside my shop's 'need to do stuff' aside.... ha! Yes, again new products coming and there are lots of stuff to do. So, i paused my crochet activity until i finished the 'undone'. Focus on 'more money' than 'less money'.

So, i manage to set up Deepavali Sale for the shop...advertise the promotion.
I started to key in the invoices, Paypal first. I just realized how much they charges. Since their operation changed from US to Singapore...they're charging the fee a lot now. Really stressed me out thinking about that. I have no choice because other payment gateway are charging quite the same plus charging the set up for RM400++. At least Paypal is free set up but they will charge for every transaction now and even charge for 'send money'...it's like double charged... :'(
However, the charges can be included in the balance sheet later on.
I did...study accounting today. I want to finish the book in a week.
For the past years..i did my balance sheet, cash flow and income statement --- really 'cincai'. A lot of mistakes...So for 2012, I will do it seriously and using free accounting program downloaded from Cnet...but the accounting terms really confused me...that's why i have to study the book which i bought last year but just use it as 'house decor'.

and...i managed to make some stepping stones. If the outcome is good, i will 'story' about that.
After everything is DONE. My next mission is; make 50pairs of baby booties! GTG.





Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.