Skip to main content

Pap Smear test

Akhirnya dah selesai tanggungjawab terhadap diri sendiri...asyik tangguh-tangguh...bila kita free, nurse pap smear cutilah, pergi luar kawasan la. Bila dia ada, kita plak peot...ingat nak pergi semalam sebab hari Ahad kan, tak payah bawak si Lina ni nanti guling-guling menagis kat klinik nanti. Tapi as expected, nurse pap smear cuti plak...
Hari ni tak kira, bawa juga budak ni. Bagitau nurse nanti dia akan nangis bila i naik atas baring buat check-up. Betullah dia berguling kat atas lantai tu tapi nasib baik ada nurse satu lagi mai pujuk...selalunya dia tak nak kat orang tau tapi Alhamdulillah, ok jelah tadi.

Ini merupakan kali ke-4 buat Pap Smear test...tak suka buat test ni sebab you taulah kan. Tapi bila fikir balik kalau tak buat dan kalau jadi penyakit dan terlambat nak ubat....lagi teruk akibatnya. So hopefully depa tak call sebab kalau depa call pasal results kita, alamat tak baik tu.
I buat kat klinik LPPKN Kulim so kena bayar sikit. Sebab buat pekej kena bayar rm25.00. Kalau buat kat Klinik Ibu & Anak, free jer tapi tunggu lama saing dengan orang mengandung. Kalau buat klinik swasta, kena rm60++.
Tadi, results gula, berat badan, kedudukan implanon, period cycle, breast, semua ok kecuali tahap kolestrol teruk sikit...on the dot. Lepas ni terpaksalah jaga makan. Kurang goreng ayam kot. Minyak-minyak tu...cucuq...ni tara i tak berapa makan sangat tau. Cuma ayam goreng agak kerap la buat sebab senang nak masak. Senaman? payah sikit bab ni...no time and the kids love to bug me. Mesin senaman pun dah sedekah kat adik ipaq...sebab budak-budak suka main atas mesin tu takut bahaya dan jadi kejadian tak diingini.

Seriously sejak tak buka fesbuk, masa jadi lebih banyak. Oh...rupanya fesbuk ni membuang masa. Kadang-kadang bila buka komputer, tak tahu nak buka website apa. Selalunya buka fesbuk dulu...jadi, kalau takde kerja, tutup balik komputer dan buat kerja lain...kalau tak percaya sila cuba.

Harini order tak banyak so lepak dan download ost to the beautiful you...Serious best giler citer nie. Rasa nak tengok sekali lagi... nak rehat 2-3 hari. Baru nak start apa tu citer Kim Hyun Joong tu..ha Arang & The Majistret...Sebab apa meluat tengok drama Korean ni? Sebab bila dah start tak leh buat kerja apa dah asyik teringat kisah depaaaa aje. :)

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.