Skip to main content

Kedai OH Kedai...

I am surfing for kedai sewa in Kulim...for a hundred times already. NO LUCK...so far NO LUCK
My mara shop now is at first floor, doing biz like mine, first floor really troublesome lor.
Whenever i ordered stock, those guys doesn't want to go upstairs so me myself my skinny skinny me have to lift the bulky bulky boxes to my shop. As I am getting older this activity really take a toll on me!
One more thing is me myself my skinny skinny me have to bring all those bulky bulky packages down (pulak!) to ship out....AIYOH!!!!!

Shop lot rental is really expensive...
Fist floor =  RM700 pm - RM1500 !!!
Ground Floor? RM 2000 pm - RM3500. Some RM4000 per MONTH.
Can you imagine how high the rental fees here in Kulim? This is Kulim only, not Lembah Klang taw.
Biz bagus sangat ke? Mampu ke nak bayaq tu?
Me? sorry i cannot afford it. No wonder shoplots here open then closed only after a few months. If no customer coming. Gulung tikar lah. If we seen a shop open with no customers for quite some time, we suspect that the owner might involve in money laundering...ha ha ha (just kidding).
Honestly, biz is hard.

Kedai Majlis perbandaran? Dah beribu kali tepon, ada sekali pi jumpak officer. Tak pernah kosong. Ada la tapi duk tingkat satu ke dua ke jugak. Baik tak yah buka kedai kalau duk tingkat satu. Dah tu, kat bahagian belakang pulak...(jenuh). Tapi kalau round Kulim, berlambak rumah kedai jadi sarang burung layang-layang. What a waste of space...

As for now, I just have to be patient. Pray, eat...LOVE. PEACE!

Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.