Skip to main content

Brillkids update, week 4 day 16

I nak sangat update Brillkids...
Sekarang dah week 5, tapi time picture taken is week 4.

So far Adelina loves the Brillkids program. She's repeating the words and pointing to her body when words are pronounce by the program. 
For Little Maths dia tak focus. While babies will be amazed with the dots and pictures, toddler like her are more interested in the object...example: the program are showing 10 rubber duckies...she is more interested to say ducks instead of the numbers...

For week 1, Little reader.. program akan dibahagi kepada 3 bahagian: Action words, Parts or the body dan Common Animals. 
Contohnya Action words: clap, wave, kick, point, laugh, eat
Parts of the body: hair, eye, nose, ear, mouth, chin
Common animals: dog, cat, horse, pig, bird, duck

Yang menarik ialah, gambar akan berubah, suara orang yang pronounce pun berbeza...ada video bergerak so babies/ todd suka dan tak bosan.
Perkataan itu akan diulang dan ditambah setiap hari, hari demi hari...

By day 10, segment Common Animals ditukar kepada Kids Things dan part of the Body ditukar kepada Colors. 
Segment akan ditukar-tukar tetapi kekal 3 segment sampai week 5.

Lepas week 5, baru start pattern phonics...words ending with 'at'...cat, vat...chat...so on
Colors pula ditukar kepada Things we wear.
Adam start join this program at week 5. Dia pun seronok...:)))))

I hope I can take video budak-budak ni sebut perkataan tu. Sebab tu hantar tablet servis. I ni pemalas nak cucuk USB, pastu transfer...edit video/gambaq...no time for that. Hopefully lepas ni buleh buh gambar video pulak...

Yang best guna Brillkids ni...kita buleh tambah program kita sendiri. Ingat dak dulu I beli satu set buku Bacalah Anakku yang fail tu? Well, I dah buat program tu dalam sistem Brillkids. Buku 1 baru jer siap. Tengok Adam suka tak, kalau dia suka baru I proceed with the next book.

Insyallah akan terus update Brillkids. Mana tahu, kalau ikut iklannya...next year dah buleh baca buku...by age 3 years old...wow!!!

Weekly Lesson Plan

Day 19 Lesson, just press the play button

Buleh belajar numbers

Belajar tambah tolak bahagi darab

Ada 2 semester untuk satu tahun sahaja

Percubaan buat Program Bacalah Anakku di dalam Brillkids

Ni gambar little Math..patut letak di atas...macam ni la, keluar flash of patterns  and numbers pronunciation,
macam kena brain wash gitu. 

sebut bunyi 'nnn'...percubaan

n.....nangka, macam tulah, bagi reward gambar. Kalau buku tu takde apa2 yang menarik perhatian Adam yang
mudah bosan.

 bunyi 'uuuu'

uuuu bi, letak banyak gambar utuk sebutan 'u'

 sebut 'iiiii....'

iiii----> ikan

Comments

  1. Seriously impressed! aku hantaq nazrin pi ngaji kat hg & adel je la ble? hehe

    ReplyDelete
  2. yelah tue...kalau mu tu jiran syiok gak kan? buleh jadi macam desperate housewives gitu :))
    Eh cubalah try dia punya trial...
    Ada free printable tuk baby gak untuk ransang otak. pi print!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.