Wednesday, March 7, 2012

Brillkids update, week 4 day 16

I nak sangat update Brillkids...
Sekarang dah week 5, tapi time picture taken is week 4.

So far Adelina loves the Brillkids program. She's repeating the words and pointing to her body when words are pronounce by the program. 
For Little Maths dia tak focus. While babies will be amazed with the dots and pictures, toddler like her are more interested in the object...example: the program are showing 10 rubber duckies...she is more interested to say ducks instead of the numbers...

For week 1, Little reader.. program akan dibahagi kepada 3 bahagian: Action words, Parts or the body dan Common Animals. 
Contohnya Action words: clap, wave, kick, point, laugh, eat
Parts of the body: hair, eye, nose, ear, mouth, chin
Common animals: dog, cat, horse, pig, bird, duck

Yang menarik ialah, gambar akan berubah, suara orang yang pronounce pun berbeza...ada video bergerak so babies/ todd suka dan tak bosan.
Perkataan itu akan diulang dan ditambah setiap hari, hari demi hari...

By day 10, segment Common Animals ditukar kepada Kids Things dan part of the Body ditukar kepada Colors. 
Segment akan ditukar-tukar tetapi kekal 3 segment sampai week 5.

Lepas week 5, baru start pattern phonics...words ending with 'at'...cat, vat...chat...so on
Colors pula ditukar kepada Things we wear.
Adam start join this program at week 5. Dia pun seronok...:)))))

I hope I can take video budak-budak ni sebut perkataan tu. Sebab tu hantar tablet servis. I ni pemalas nak cucuk USB, pastu transfer...edit video/gambaq...no time for that. Hopefully lepas ni buleh buh gambar video pulak...

Yang best guna Brillkids ni...kita buleh tambah program kita sendiri. Ingat dak dulu I beli satu set buku Bacalah Anakku yang fail tu? Well, I dah buat program tu dalam sistem Brillkids. Buku 1 baru jer siap. Tengok Adam suka tak, kalau dia suka baru I proceed with the next book.

Insyallah akan terus update Brillkids. Mana tahu, kalau ikut iklannya...next year dah buleh baca buku...by age 3 years old...wow!!!

Weekly Lesson Plan

Day 19 Lesson, just press the play button

Buleh belajar numbers

Belajar tambah tolak bahagi darab

Ada 2 semester untuk satu tahun sahaja

Percubaan buat Program Bacalah Anakku di dalam Brillkids

Ni gambar little Math..patut letak di atas...macam ni la, keluar flash of patterns  and numbers pronunciation,
macam kena brain wash gitu. 

sebut bunyi 'nnn'...percubaan

n.....nangka, macam tulah, bagi reward gambar. Kalau buku tu takde apa2 yang menarik perhatian Adam yang
mudah bosan.

 bunyi 'uuuu'

uuuu bi, letak banyak gambar utuk sebutan 'u'

 sebut 'iiiii....'

iiii----> ikan

2 comments:

  1. Seriously impressed! aku hantaq nazrin pi ngaji kat hg & adel je la ble? hehe

    ReplyDelete
  2. yelah tue...kalau mu tu jiran syiok gak kan? buleh jadi macam desperate housewives gitu :))
    Eh cubalah try dia punya trial...
    Ada free printable tuk baby gak untuk ransang otak. pi print!

    ReplyDelete