Skip to main content

Proud SAHM in Sungai Sedim

Well...as a SNOB person, I really tak suka...aktiviti berunsur tasik, jeram...pantai pun. Lagipun, musim tak menentu ni, rasa macam bahaya. Baru-baru ni pula dah ada orang lemas di situ...Aktiviti ni dah diletak dalam jadual sebulan lepas. Sebab ini aktiviti kelab kereta hubby...dah gitau hubby, i takmo pilah...malasla pi ayaq terjun ni...banyak pacat, kotoq...macam tulah lebih kurang ayatku. Hubby kata, ala, jomla tunjuk muka jer. 
Fikir balik, takpelah, just tunjuk muka pastu BLAH. Takmo turun. Pagi tu (semalam), ikut jadual pukul 9 am tunggu depan Hospital Kulim. Dahla, layan drama korea sampai pukul 2 pagi. Baju apa tak pack, kalut la...bawak gak baju just in case....susu lagi, minuman, roti...bekal...kan? Drive thru Mc D, sampai depan Hosp pukul 9.05 gitu...Ok, semua jumpa situ, then bertolak. Berenti kedai tepi jalan breakfast sebelum terus ke kem rekreasi....

Dalam tent...

Orang Pertahanan Awam buat aktiviti

BarbeQ

My Kids

Water looks inviting right?

Helping Daddy setting up TENT

A cat ... nice right?

A snob girl with a cat

Our camp site
Sekali....wuish, bestnya ayaq.....nak masuk nak masuk. Dah pi masuk dalam ayaq tu. Cuma Adelina takmo masuk, she's my junior SNOB. Tanah pun tak nak pijak. See for yourself. Best. Tapi biasalah orang yang bertandang ni tak reti bawa balik sampah...lemas mata i tengok sampah....walaupun i bukan jenis environmental freak, I tak buang/tinggal sampah di taman rekreasi. Sama-samalah kita menjaga kebersihan alam kita nie...chow.









Comments

Popular posts from this blog

I want IKEA kitchen...bahagian lima: Installation

Sebenarnya dah boring tulis entry nie.....pasal dapuq ni.
Semasa aku tulis entri ni, dapuq aku dah 99% siap. Tinggal nak pasang plinth kat kaki kabinet.
Sebab tu macam malas nak tulis. Excited dah kurang. Next entry will be the finale, Before & After.

So....lepas beli barang dan bayar apa yg perlu dibayar....maka baliklah kami ke Kulim....
Lepas 3 hari macam tu, depa mai....first trip, hubby check semua barang. Make sure check dengan amat teliti. Sebab barang hanya akan beza di item article number.... ada barang salah hantar ada barang takde dan kotak yg kami pack macam gila kat sana haritu depa tertinggal.....beribu gak nilai barang dalam 2 kotak tu. Barang yg tertinggal tu, ada orang mai ambil dan tukar pada hari berikutnya....customer service ikea memang tip top lah jangan risau kalau ada kes macam nie...

Hubby aku punyalah excited mula nak pasang kabinet malam tu juga....sampai tumpah kicap sebotol. Rumah tengah macam tongkang pecah. Aku dah pesan, simpan dulu botol tu nanti p…

Bagaimana hendak mendaftar & mencarum sebagai Majikan di KWSP

KWSP

Bila pekerja dah mula bekerja....maka barulah si Majikan boleh pergi mendafar. Kalau pekerja belum start kita dah terhegeh-hegeh...pegawai kwsp suruh balik dulu...hahaha. Takpe kalau pekerja dah bekerja banyak bulan so bila kita mendaftar, kwsp akan charge caruman tertunggaklah yg beberapa bulan tue.

Majikan walaupun ada satu pekerja, dan pekerja tu layak dicarum..kenalah mencarum. Kalau tidak, kut depa mai check di premis kan tak pasal2 kena denda. Macam mana nak tau pekerja tu layak mencarum ke tak? maka pi lah ke website jabatan tenaga kerja...ada maklumat.

Macam aku, aku tak de bajet. Aku upah part time jer...still kena sebab waktu bekerja lebih dari 14 jam seminggu.

So, samada korang download borang KWSP 1 di website KWSP tu atau walk in ke pejabat KWSP. Baca arahan...isi lengkap. So, siap hari itu juga akan dapat nombor pendaftaran majikan secara sms. Jangan lupa daftar i-account untuk memudahkan urusan pembayaran/semakan.

Nak mancarum pula macam mana? kalau pejabat kwsp de…

I want IKEA kitchen...bahagian enam: Siap!

Siap dah sebulan lepas....satu part tak pasang lagi. Plinth, ada masalah nak potong kayu. Biarlah nanti beli gergaji bulat tu baru boleh potong. Akhirnya siap 99%.
Kos SEMUA RM6588 (termasuk lantai kayu, electrical, piping, hood, meja, algot system dan aksesori) sahaja. Tunai. Tidak termasuk kos lori.
Yes, i love my new kitchen. I love my personal finishing touch and still touching up a lil bit here and there.
It suites us, a family of four.






Tu jelah...happy with the result.